HTML

Abcúg 80s!

„Ha még éltél: érezted, ezért kár volt. Ha már éltél: érezted, ebbe belehalsz. Ha még nem éltél: örülj neki, és okulj.”

Friss topikok

  • Lángoló Nyelesfing: Sok-sok liter ondó elfolyt a szabadba akkoriban Kalmár Zitácska hatására (2015.08.23. 16:54) POFI, POPSI, DIDI
  • űrlakó (törölt): @űrlakó: MI EZ ? a RENDŐRSÉGTŐL KÉRDEZZEM MEG? (2011.05.09. 13:26) SZEX
  • Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: Azok a szép napok... fiatalemberként a f@szom se gondolta volna, hogy több, mint negyed századig n... (2010.12.31. 05:51) MAGYAR FOCI
  • fátum: Tényleg olyan nehéz felfogni, hogy minden évtized 1-re végződő évvel kezdődik, és 0-ra végződővel ... (2010.12.22. 10:31) MIÉRT RÜHELLEM A NYOLCVANAS ÉVEKET
  • Nadiposzi (törölt): @Brother Love: A Nagy fa árnyékában. Bertha Bulcsú regénye. A fickó eredetileg újságíró volt, így... (2010.12.22. 07:54) TV-SOROZATOK

Linkblog

2010.10.28. 01:12 artinon

OLIMPIA

GRÉTI A LEGJOBB (vívó)NŐ

 
Na nekem már rögtön az elején betette a kaput, hogy a köpcös kis Misa rendesen hazavágta a görög félistent. Misa civilben mackó, profiként kabalafigura volt. A félisten meg civilben, mai szóval, celeb, profiként világverő volt. S amikor összejöttek, számomra összeomlott a világ. Történt mindez 1980 nyarán a Moszkvai Olimpia elnevezésű szpartakiádon, amit már vadiúj Color Star tévén néztem. Igen, a robbanóson. De mégsem a képcső durrant el, hanem a fejem, amikor a kenu egyesek 1000 méteres versenyét néztem. A rajtnál a mezőnyben Szent Jupát után a második legszentebb térdel: Wichmann Tamás, a félisten, ugye. Pár perc múlva pedig már – a legnagyobb jóindulattal is – csak bukott angyal.
   
 De ne szaladjunk ennyire előre. A legnagyobb bukás ugyanis nem másé, mint az olimpiai eszméé volt. A XXII. nyári játékokra 81 ország jött el. És 65 maradt távol. Tessék nyugodtan tippelni, utóbbiak közül hány volt szocialista. Gyöngébbek kedvéért egy kis segítség a tippeléshez, elég csak a fílinget elkapni:
A csonkaság oka pedig egy hasonló vezénylés volt, mint amit itt, a stadion tribünjén elővezetett a derék Leonyid Iljics.

 Nevezetesen, hogy szűk háromnegyed évvel korábban a tankjait vezényelte be Afganisztánba. (Más kérdés, hogy ilyet láttunk később mástól is...) Naná, hogy berágott a rothadó kapitalizmus, és egy nagy túróst akart a komcsi agresszorral olimpiázni. Hogy ez az egész így marhaság? Ja, az. S csak négy év múlva derült ki, hogy valójában mennyire.
    Maradjunk azonban még Moszkvánál, ahol a kilencszeres világbajnok Wichmann tuti esélyes volt kenu egyeseben. Jó arc volt vízen és szárazon. A vízen az olimpiai aranyon kívül már mindent megnyert, amit csak lehetett.
A szárazon imádták a csajok, imádta a média (akkor úgy hívták: Magyar Televízó egyes csatorna, illetve kísérleti kettes, továbbá Népsport, Füles, Szabadföld...), imádták a giccses szórakoztató műsorok rendezői, mert kedves, jópofa, minden marhaságra vállalkozó fickó volt (na persze ne gondoljunk ilyen kocsogozo, Afrika szégyene Pákóra meg effélékre), és imádtam én is, mert ugyanúgy akartam kenuzni, mint ő. (Jó, oké, 16 évesen is pontosan tisztában voltam vele, hogy sosem fogok...) Na ezek után ott kuporgok a Color Star előtt, amikor Tamás (így, per tu, hiszen mégis csak klubtársam az MTK-ban) a rajtnál hátrafelé evez, negyed távnál begörcsöl, féltávnál szomorkásan a mezőny után bámul, háromnegyed távnál meg leteszi a lapátot. A finisben pedig akár az O sole miót is énekelhette volna, úgy gondolázott be a vert mezőnyben. Feladta. Rendben, ettől még isten maradt. De olimpiai arany helyett a továbbiakban már legfeljebb csak gitár lóghatott a nyakában. Valahogy így:
    Végül, annak ellenére, hogy például a Faragó-Csapó vezette, bronzot szerző pólósaink nem annyira a labdával, mint a középkori orosz képzőművészetben való teljes elmélyüléssel (konkrétan ikoncsempészettel) voltak elfoglalva, 7 aranyat csak összegörcsöltünk a szpartakiádon (ekkor még Növényi Norbi is görög szobor és nem csasztuskázó pojáca volt), az éremtáblázaton pedig 6-odikak lettünk. Csak a rend kedvéért: az első 10-ben mindössze 3 nem szocialista ország volt. S ja-ja, szépen csillogott ez a 7 arany, de mennyivel szebben csillogott volna, ha a teljes világ előtt szerezzük.
    Na de jön majd Los Angeles, jön majd az újabb olimpia. Tényleg jött. Csak mi meg nem mentünk. Holott addigra istenről istennőre váltottam. Prózaibban: Wichmannról Stefanekre. A női tőrvívó versenyeken ugyan akkor se láttam, ki kit szúr meg, ha szuperlassításban magyarázta, az élőben is szuper lassan magyarázó riporter, Dávid Sándor (fiatalabbaknak esetleg rémlik valami róla a korai tévés Forma 1-ből), viszont alig vártam, hogy Stefanek Gertrúd bebökje a győztes tust. Mert akkor végre levette a sisakját, és valóban látszott, hogy tényleg ő a legjobb nő. Ha nem vív, akkor is. Meg is választották a legszebb csajnak a világ pástjain. Hát nem atom még most is:
Ja, és egyébként nyert közben világbajnokságot is. Ami pedig a formáját illette (nem az anatómiait, hanem a versenyzőit), na az megint szinte tuti volt, hogy 1984-ben leveri a francia meg olasz csajokat, övé lesz az arany csapatban, egyéniben, mindkettőben, bármiben. Ez a tutiság eltartott egészen az olimpiát megelőző hetekig. Amikor szóltak a pártközpontból, hogy lehet szépen visszacsomagolni a formaruhát a naftalinos ruhásszekrénybe, könnyű, szórakoztató családi programot szervezni július utolsó hetére, mi magyarok ugyanis nem megyünk Los Angelesbe. (Leszámítva persze pár csókos újságírót, aki boldogan húzhatott tudósítani arról, hogy kik nyerik helyettünk az aranyakat...) Fani kis bojkottunkkal kikúrunk a kapitalistákkal rendesen a négy évvel azelőtti köcsögösködésért, he-he-he... S tényleg, hogy elszomorodtak szegények. Például így:
Meg így:
    Nos, aki az évtized végére valóban elszomorodott, az én voltam. Nem elég Wichmann, nem elég Stefanek, de az istenek istene is kénytelen volt kicsit arrébb csúszni és helyet engedni az olimposzi zsölye első sorában: a kubai Teofilo Stevenson moszkvai, harmadik ökölvívó olimpiai aranyával (hiába drukkoltam ellene, eléggé el nem ítélhető módon, mint az állat) utolérte az utolérhetetlent – győzelmei számában befogta Papp Lacit. („Sajnos” azóta egy másik kubai, Xavon is. De profi világsztárok csak nem lettek, mint a Laci, hö-hö-hö...)

  
S ha mindez még nem lenne elég a dekádnyi gyalázáshoz, a 80-as évek harmadik olimpiáján megadta a mozgalomnak a kegyelemdöfést az anabolika koronázatlan, a koksz koronázott királya, a simlizés halhatatlanná váló ikonja, az ébenfekete csalógép, Ben Johnson:
 Hogy Szöulban már ismét parádézhatott a magyar sport? Hogy 11 arannyal minden idők második legjobb szereplését nyújtottuk? Hogy – a teljesség igénye nélkül – Darnyi, Borkai, Gyuzsó, Aranynégyes, kardcsapat, Egérke? Szó se róla, maga a csoda. Csak tessék minderről a 84-ben végleg taccsra tettekkel is elbeszélgetni.

 

22 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://abzug80.blog.hu/api/trackback/id/tr462404246

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor szurikáta 2010.10.28. 22:47:07

 Most, hogy Magyarország ismét kommunista (kádári típusú) párt és kórmán uralma alá hajtotta önként és régi munkásmozgalmi dalokat dalolva (a büdös kétharmadokok karöltve a reakciós elhajló  devizahitelesekkel, akik ostobaságuk árát az apróbe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asok 2010.10.28. 18:55:26

Dávid László az igazából Dávid Sándor, nem?

gastro vazze 2010.10.28. 19:22:30

elég elnagyolt leírás lett a végére, főleg, hogy a 100-as döntőben mindenki doppingolt, nézd meg most szegény Carl Lewist milyen ócska állapotban van...a 80-as évek jó:)

Alf (törölt) 2010.10.28. 20:10:46

A moszkvai olimpia evezős része tallinnban volt megtartva. Az észt erdők ma is tele vannak hatalmas árkokkal, ahova az olimpia idejjére a tankokat rejtették a ruszkik.

artinon 2010.10.28. 20:48:54

Persze, hogy Sándor. Bocs, javítva, kösz.

tommygun 2010.10.28. 21:26:58

Szerintem Stefanek Gertrúdnak ezen a képen eléggé balta jellegű a feje.

OkoskaTo:rp 2010.10.28. 21:47:48

Carl Lewis is szénné kokszolta magát, csak épp vele együtt a teljes USA csapat is bukott volna, az meg már akkoriban sem volt pénzügyileg elfogadható. Így hát a lúzer kanadaira verték csak rá a balhét. A szteroidos témában elég sok dokumentumfilm készült már azóta.

A doppingolás meg azóta is úgy működik, hogy a WADA azt rakja tiltólistára, és azt mutatja ki a laborjában, amit az USA csapata már nem használ, mert találtak nála jobb szert. Mégis, majd lebuktatja azt az országot, ami a költségvetésének felét adja be?

De ha ennyire fáj neked 1984, kinek is volt köszönhető a döntés? Ki is volt akkor a MOB főnöke?...

artinon 2010.10.28. 21:56:00

@OkoskaTo:rp: Ha már kérdezed, a MOB-góré akkor: Buda István.

spurs42+42 2010.10.28. 22:19:59

nekem a '96-os olimpia az "ősélmény", bár akkor még nem tudtam mindig fennmaradni
www.youtube.com/watch?v=31zU_24z_s8

tomoceusz 2010.10.28. 22:24:15

A 8o-as és 84-es lúzerek közé tartozik még szegény Szombathelyi "Macsek" Tamás is, aki Moszkvában alig pár ponttal maradt le Sztarosztyin mögött öttusa egyéniben, 84-ben meg nem volt alkalma visszavágni. Aztán 88-ra már kiöregedett, egy-két évre rá tornatanár és utánpótlásedző lett, aztán öttusa szövetségi elnök, ha jól emlékszem.

J.W. Booth 2010.10.28. 22:58:40

@Alf: A vitorlázást rendezték Tallinnban, az evezősversenyek Moszkvában voltak.

J.W. Booth 2010.10.28. 23:02:59

Egyébként kicsit se füle-se farka írás. Sokkal többet érdemeltek volna az egyes Olimpiai Játékok külön-külön.

Így csak egy csapongó memoár lett. Mégis címlapra került.

artinon 2010.10.28. 23:21:51

Tán meg fogsz lepődni: Buda István.

MiKeyRuLeS 2010.10.29. 00:02:12

'83-tól a mostani köztársasági elnökünk volt a MOB főtitkára. Akkor éppen bontotta a kapitalizmust, és Los Angelesre (nem csak ő miatta) nem jutottunk el. Akkoriban nem védte úgy a sportot, de ez talán a következő blog története lehetne.

szamarhegy 2010.10.29. 00:27:07

Nekem nem az jött le, hogy Wichmann 'szerencsétlenkedik', meg lúzer, hanem hogy az élsport, ezen belül az olimpián kiemelkedő eredményt elérni milyen extrém pszichés terhelést jelent, és ez volt az a döntő, ami után még inkább értékeltem akár egy dobogós helyet is. Wichmannt pedig abszolút megértettem, hogy annyi próbálkozás után, jön egy rossz nap, amikor semmi sem úgy áll össze, ahogy kellene (túlpörögve, mentálisan elégve) és szinte a rajtnál azonnal érzed, hogy ez a verseny elment, akkor egy újabb bronzért, ezüstért már nem tudod magad összekapni. Nálam pl. Güttler és Wichmann olimpiai bajnoki helyen van, sőt Wichmann sok-sok olimpiai bajnokot is előz nálam. Güttlert pl. nagyra becsültem, hogy 30 felett is örömet és motivációt talált és képes volt az elit szintjén versenyezni, pedig az már világos volt az arany már nem lesz meg.

szamarhegy 2010.10.29. 00:35:10

Moszkvában a számomra legemlékezetesebb verseny a férfi 800 és 1500 méteres futás volt, ahol Sebastian Coe (1:41.73-vel döbbenetes világcsúcsot futott 800-on 1981-ben) és Steve Ovett keresztbe verte egymást kedvenc távjaikon Ovett 800-on, Coe 1500-ön nyert.

Rigris 2010.10.29. 07:23:20

Schmitt Pál ... 1983 és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, 1989-től elnöke. 1983-tól a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja...

Buda István ... 1978-1986 között az Országos Testnevelési és Sport Hivatal (OTSH) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke.

A wikipédiáról...

zsitva 2010.10.29. 08:48:38

Nekem a moszkvai olompiai élmény, az olimpia ELŐTT kb. négy hónappal kezdődött.
Egyik ismerősünk kamionos volt.
(fiatalabbaknak: az olyan kivételezettség volt akkoriban mint most a celebek)
Kamionos ismerős meg még két társa hozott haza moszkvából 3 kamionnyi Misa mackót. Pont olyat amilyen a képen van.
Persze lenyúltak belőle ("véletlenül lesesett a kocsiról = mondták) vagy 200-200 darabot.
Rokonoknak ismerősöknek adtak ingyen, a trafikosnak meg odaadták talán ?? 100 Ft.-ért darabját a trafikos meg árulta 200 forntért.

szobatars 2010.10.29. 08:49:42

Nincs ebben semmi titokzatos, elcseszték a vérdoppingját és éppen a "leszálló" fázisban volt, így a lapátot is alig tudta tartani...de ezt már sokan sokszor megírták, csak a poszt írója túl fiatal és még soha nem olvasott nyomtatott sajtóterméket..
:-)

laci_52 (törölt) 2010.10.29. 09:10:30

@Rigris: Schmitt Pali már akkor is ügyes taktikus volt: megszületett fent a döntés, hogy nem megyünk '84-ben Los Angelesbe, erre csendben meghúzta magát és amikor a MOB szavazott erről, hirtelen valami dolga lett Szófiában és nem vett részt a szavazáson, majd utóbb "mosta kezeit".

nemzeti csótány írtó 2010.10.29. 10:10:37

Nem értem, nem értem, és nem értem.
Tornából felmentett emberek miért pocskondiázzák Olimpiai és Világbajnok sportolóinkat, azokat akik akkor ott álltak a dobogó legfelső fokán.
Kérdem én, a Magyar Zoli, Növényi Norbi, Kocsis Feri és még páran, csak azért nyertek Moszkvában, mert "kurta" Olimpia volt?
Nevetséges!
A Schmitt Paliról meg mindenki tudja, hogy sportolói pályafutása befejeztével beállt "szélkakasnak".

szamarhegy 2010.10.29. 13:11:36

@zsitva: Ilyen élményem :) nekem is van, Leninváros (fiatalabbaknak, most Tiszaújváros) mellett nőttem fel, a TVK gyártotta a Misa mackós olimpia nylon szatyrokat, így aztán a környéken is volt mindenkinek :)
süti beállítások módosítása