HTML

Abcúg 80s!

„Ha még éltél: érezted, ezért kár volt. Ha már éltél: érezted, ebbe belehalsz. Ha még nem éltél: örülj neki, és okulj.”

Friss topikok

  • Lángoló Nyelesfing: Sok-sok liter ondó elfolyt a szabadba akkoriban Kalmár Zitácska hatására (2015.08.23. 16:54) POFI, POPSI, DIDI
  • űrlakó (törölt): @űrlakó: MI EZ ? a RENDŐRSÉGTŐL KÉRDEZZEM MEG? (2011.05.09. 13:26) SZEX
  • Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: Azok a szép napok... fiatalemberként a f@szom se gondolta volna, hogy több, mint negyed századig n... (2010.12.31. 05:51) MAGYAR FOCI
  • fátum: Tényleg olyan nehéz felfogni, hogy minden évtized 1-re végződő évvel kezdődik, és 0-ra végződővel ... (2010.12.22. 10:31) MIÉRT RÜHELLEM A NYOLCVANAS ÉVEKET
  • Nadiposzi (törölt): @Brother Love: A Nagy fa árnyékában. Bertha Bulcsú regénye. A fickó eredetileg újságíró volt, így... (2010.12.22. 07:54) TV-SOROZATOK

Linkblog

2010.12.21. 01:05 artinon

MAGYAR FOCI

 VV KÁLMI A PADON, BUNDA ÉS ZAKÓ A RUHATÁRBAN

Valamikor ’81-ben eszembe jutott, hogy visszateszem a szobám falára Nyilasi friss fotóját. Ahelyett a másik helyett, amelyet még ’78 nyarán leszaggattam, az argentin-magyar után. Szegény Nyílnak addig nem tudtam megbocsájtani, hogy életem csapata – brutális bírói segédlettel – zakózott a házigazdák (a későbbi világbajnokok) ellen. Ráadásul Nyilasit, életem játékosát (na jó, persze, Törő is az volt, de hát azért mégis, ki volt a fradista?...) kiállították, így nem játszhatott (Törőcsikkel együtt) a következő mérkőzésen. Pedig Nyíl így is a világ sportlapjainak címoldalára került másnap. Azzal, hogy lefelé jövet a pályáról nemzetközi jelzéssel beintett az összegyűlt pár tízezer gauchónak.

Mondom, már azon voltam, hogy rehabilitálom Tibit, amikor egy belső hang azt súgta, várjunk ezzel még. És a nyomorult belső hangnak megint igaza volt. Még akkor is, ha ebben az évtizedben, a visszavonulásáig remekül futballozó Nyilasi már vajmi kevés szerepet játszott a magyar labdarúgásban.
    Ma tizennyolcas karikával illetnék azt a felvételt, amely megadta az alaphangot futballunk 80-as évtizedének. A Való Világ papucsállat intelligenciájú bérlotyói és forgatókönyv szerint recskázó bérbohócai is megnyalnák egymás mind a tíz lábujját az akkori szövetségi kapitány verbális önkifejezésének hallatán. Mészöly Kálmán javára szóljon (legalább ennyi), hogy vállalta annak a filmnek adásba kerülését, amelynek rezüméje alább megtekinthető.
 És ez messze nem a legcikibb dolog volt azok közül, amik ebben az évtizedben futballunkkal történtek. Adózzunk levetett sapkával és megtépett inggel – a teljesség igénye nélkül – három epizódnak a következőkben.
Amint az alábbi filmkockák bizonyítják, Vitár Róbert otthonosan mozgott a totózás világában.
De korántsem annyira, mint az igazi profik. Merthogy 1982-ben kitört minden idők legnagyobb hazai totóbotránya. A bundázás új dimenziót kapott, amikor alacsonyabb osztályú mérkőzések is megjelentek a totó kínálatában. A Sportfogadási és Lottóigazgatóság 1982 júliusában tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, ugyanis 57 darab 13+1-es szelvény vált gyanússá.  Mint kiderült, két totózó klán működött Magyarországon. Megvesztegették a csapatokat, a játékosokat és a bírókat, előfordult, hogy egy héten tíz mérkőzés eredményét is megvásárolták. Ebben a kis játszadozásban 50-nél is több csapat, 200 játékos és 13 játékvezető vett részt. A szervezők súlyos éveket, a játékosok enyhe eltiltásokat kaptak. Abban az évben, amikor a spanyolországi vébén egy Maradona nevű tehetséges srác komplett hülyét csinált egy Sallai nevű (róla majd később) tehetséges srácból meg persze az egész csapatunkból a 4-1-es, gyalázatos argentin-magyaron.
Ahol már szó nem volt bírói segítségről, hízelgő volt ránk nézve az eredmény, ahogy ez az alábbi felvételekből is kiderül. (És ha belgák ellen nem vagyunk utána akkora balf@szok, még így is továbbjutottunk volna...)

Erre mi történik a következő esztendőben? A végtelen ravaszsággal megáldott aranylábú srácok, olyan titánok vezényletével, mint például Esterházy (nem az író, hanem a kisbratyó) meg Nagy Antal (nem a Budai, hanem a sima) a Honvéd színeiben, a bajnoki cím birtokában 6-6-ot (nem 0-0-át, nem 1-1-et, nem ne adj isten, 3-3-at, nem, 6-6-ot!) játszanak a bentmaradásért küzdő Volán ellen, miközben a kieső helyeken álló Nyíregyháza 7-2-őt (miért nem mindjárt 6-3-at?) a DVTK ellen. Bravó srácok! Ezt barón kiagyaltátok... Az eredmény: a Honvédtól 5, a Nyíregyházától és a Diósgyőrtől 4-4 pontot vontak le, utóbbiak kiestek, a Volánt pedig kizárták az első osztályból. A Nyíregyháza és a DVTK mínusz 5 ponttal kezdte a következő évet, az NB-II ben. Büntetést kapott négy csepeli, három volános és öt kispesti játékos is.  
   Ebből a bajnokcsapatból:
     Andrusch József , Sallai Sándor, Nagy Antal , Garaba Imre, Varga József, Sikesdi Gábor, Gyimesi László, Détári Lajos, Bodonyi Béla, Dajka László, Esterházy Márton...
    Ezek után elröppen gyorsan három semmirevaló esztendő, s mi esik meg közvetlenül a világbajnokság előtt? A szezon utolsó fordulójában 1-1-es döntetlen a Debrecen-Honvéd-on. Az akkor már külföldön profiskodó Esterházy (jaj-jaj, már megint?) emlékei szerint egy szakajtónyi pénzt fizettek a Honvédnak az egy pontért a kiesés ellen próbálkozó debreceniek (ahol az addigra már honvédos Sallai egykor kezdett, róla mindjárt, ahogy ígértem), és "annyi libamájat, hogy belerohadt a kocsiba". Nem tudni, hogy neki jutott-e belőle, de ha igen, hát istenem, szerették a gróf gyerekek az ínyencségeket, ha már a Rákosi-rendszer miatt erről kényszerűen lemaradtak. És akkor ugyanerről, a pályán egyébként végtelenül szimpatikus, többre hivatott, de jó magyar labdarúgóhoz illő módon, karrierjét elostobáskodó Sallai: "Már el is felejtettem ezt a meccset, amikor nem sokkal a rendszerváltás előtt egyszer csak eljöttek értem a rendőrök. Majdnem úgy, mint a Tanú című filmben Pelikán József gátőrért. Ballonkabátos urak ültettek be egy kocsiba azzal, hogy csak kérdezni akarnak néhány dolgot." (Nemzeti Sport, 2005. február 17.). Saját bevallása szerint pályafutását derékba törte a bundaügyért kapott eltiltás. Nos, Sanyi, elárulom, annak már akkor annyi volt, amikor Diegót lihegve és főleg eredménytelenül üldözted Spanyolországban.
    Ennél nincs lejjebb. De van. És ennek ráadásul még a bundázáshoz sincs köze. A Dolly még harangszoknyásan hergeli a tömegeket, hogy asszongya hogy Mexikó:

Hát mint kiderült, van azért ennél nagyobb hergelés is. A színhely Irapuató, az esemény... Van, aki nem tudja? Na jó, a fiatalabbak kedvéért: a magyar futball utolsó Mohácsa (noha volt belőle szép számmal), a szovjet-magyar:

 

Hogy a 0-6-os zakó oka a magaslat volt? Mezey marhasága? A legendás tésztakúra? Vagy az, hogy miközben a faterral elhelyezkedtünk a képernyő előtt, bejelentkezés nélkül beállítottak a futballt utáló, rühellt távoli rokonok, és röhögve végigvisítozták, hogy a magyar „focisok” (esküszöm, így mondták), milyen bugrisok a szovjet legényekhez képest? Mindegy is. Hiszen akár így, akár úgy, soha többé nem jutottunk ki újra vébére.

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://abzug80.blog.hu/api/trackback/id/tr112529347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilobike 2010.12.22. 07:26:25

Ez olyan igazi abzug-os lett. :-)

sish 2010.12.22. 08:40:44

Nagy Antal (nem a Budai, hanem a sima)
legjobb:)
Jó kis írás

kamasuka 2010.12.22. 09:50:51

Az 1982es résszel nem értek egyet (az egy speckó vébé volt, és talán az egyik legjobb - ls. NSZK-Franciaország!), de a többit igaznak érzem.

Enok mester 2010.12.22. 09:55:47

Nem stimmel a dolog: a '86-os Debrecen-Honvéd idején Esterházy már két éve Görögországban játszott.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.12.22. 10:12:18

Honvéd Szabó Lajos SE! Jeeeeahhh! Megérte felkelni! A legszürreálisabb gyerekkori emlékeket hoztad vissza! A totós videó fantasztikus! Grat a posztért!
Egyébként jó kis csapat volt, ha a rohadt bíró kiállítja azt a pfaffot vagy melyik belga kapust, vb-t nyerünk (na jó, ez nem igaz)

kovego 2010.12.22. 13:44:30

"győző, laci ne rohangáljatok, játszatok!"
ez a baj a magyar focival, mert ma már nem csak játszani kell, hanem rohanni is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.22. 14:35:49

se sallasi elott sem utana nem nagyon igyekeztek 1 emberrel fogni Maradonat, talan csak Gojkloecsea
mexiko meg nem a teszta miatt lett elbaszva, hanem mert az idiotak ausztriai magaslati edzotaborba vittek az aranylabuakat, mert ugye magaslat0magaslat
csak az alpokban minu sz volt mexikoban meg + 200

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.22. 14:43:38

raadasul
mind 3 vb-n volt eselyunk
ha nagy laci/ vagy csapo?/ befejeli az argentinokna 1-2nel
ha Pfaff / nem a sarkany/ nem uti el Kapat
ha Canadat jobban megverjuk
stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.12.22. 15:03:12

amugy tenyleg
az utolso evtized volt, amikor meg volt magyar foci
bar a 70-es meg sokkal erosebb volt
90-tol olyan mint labdarugas nem letezik
megszunt

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2010.12.31. 05:51:25

Azok a szép napok... fiatalemberként a f@szom se gondolta volna, hogy több, mint negyed századig nem jutunk ki vb-re... s ha így megy tovább nyugdíjas leszek, amikor magyar válogatott legközelebb vb/en-n játszik, már ha egyáltalán... Istenem, de jó volt, minden reggel Népsport, meccsre járni, nem csak közömbös csapatokat bambulni a tv-ben.. na iszom valamit...
süti beállítások módosítása